Mambo

Ples Mambo potiče sa Kube, iz vremena nastanjivanja Haitanaca. Značenje reči Mambo stojiza žene na Haitima, koje su imale ulogu isceljitelja, konsultanta,  isterivača đavola, duhovnog savetodavca, proročica.

Mambo je izašao pred javnost 1940-te godine. Fuzija Swinga i Kubanske muzike proizvela je ovaj fascinantan ritam i stvorio ovaj senzacionalan novi ples Mambo.
Perez Prado je bio taj, koji ga je predstavio u noćnom klubu La Tropicanana Havani 1943-te godine. Odavde su ga lansirali dalje drugi veliki lideri Latino Američkih bendova kao što su Tito Puente, Xavier Cugat i Tito Rodriquez. Ovo je ples sa mnogo uticaja afričkog i kubansko džeza, Hip-Hopa, pa čak i baleta. Modificirana verzija Mamba je prezentovana javnosti u plesnim stidijima, hotelima i noćnim klubovima na Majamiju i Nju Jorku.
Mambo groznica nije dugo trajala, i danas je mambo ograničen na napredne plesače. Učitelji se slažu da je on jedan od najtežih plesova. Njegov najznačajniji doprinos je u osnivanju plesa Cha cha cha.
Mambo je ponovo postao popularan zahvaljujući mnogim filmovima i čoveku po imenu Edi Tores. Edi je Nju Jorški profesionalac i Mambo fanatik, plesač, instruktor i koreograf. Postao je poznat kao „Mambo kralj latino plesova“. On je odlučan da predstavi plesačima, kako on veruje, autentični klubski stil mamba, koji je u 90-tim godinama poznat kao Salsa.

Popularne pesme su „Mambo Italiano“, „Papa loves mambo“, „Mambo#5“, „ I saw mommy do the mambo“, „They were doin the mambo“, „Dance city“, i godinama izuzetno popularni albumi Mambo King Orchrestra, koji prizivaju dane slave Tito Puenta i Tito Rodrigeza.

Text: PC Allegro