Zašto bi trebao/la da naučim da plešem?

Skoro svaki pojedinac se nekada nađe u situaciji gde treba da zapleše valcer…
To može biti neobavezna plesna zabava, plesno veče ili žurka, ali i bilo koja svečana prilika – koktel, proslava ili svečani bal, gde bi muškarac imao priliku da zamoli devojku za ples, ili pak da se devojka nađe u situaciji da je neko zamoli za ples…

Tada je uvek dobro znati, i pruža osećaj sigurnosti kada znate poneki plesni korak, kada ste sigurni u sebe u toj situaciji, i kada možete da zaplešete a da se ne osećate nelagodno, naprotiv, da vam plesanje pričinjava izuzetno zadovoljstvo.

Osim toga što ćete steći samopouzdanje, i što ćete biti samouvereni u svakoj prilici za ples, popraviće vam se držanje i poboljšaće se motorika vaših pokreta.

Pored toga, pruža vam se prilika za druženje, upoznavanje ljudi sličnih interesovanja i kvalitetno ispunjavanje slobodnog vremena uz muziku, osmeh i dobro raspoloženje.

Naučićete jednu za vas novu plemenitu veštinu, upotpunićete sadržaj vašeg života koji će vas zasigurno rasteretiti od svakodnevnih obaveza.

Na osnovnom i na srednjem nivou ples spada u umerenu fizičku aktivnost.

Fizička aktivnost po definiciji, predstavlja bilo kakav napor mišićno – skeletnog sistema koji uključuje veću potrošnju energije u odnosu na energiju koja se troši za vreme odmora. Tokom plesa je angažovanost celog tela i mišća veoma izražena, što nosi sa sobom brojne blagodeti za svakog čoveka na fizičkom ali i na mentalnom nivou….

Na telesnom – fizičkom nivou, redovno i umereno bavljenje fizičkom aktivnošću

 • pomaže u regulisanju i održavanju telesne težine
 • utiče na normalizaciju krvnog pritiska
 • dovodi do lakšeg sagorevanja masti i poboljšanje nivoa holesterola u krvi
 • smanjuje rizik od raznih oboljenja
 • pomaže u sprečavanju i kontroli šećerne bolesti i osteoporoze
 • predstavlja odličan način u borbi protiv stresa
 • jačate kosti, mišiće i zglobove
 • čini najbolji kozmetički tretman

Na mentalnom, psihičkom i intelektualnom nivou, redovne vežbe čine da:

 • imate više energije i bolje ste raspoloženi
 • bolje spavate i opušteniji ste
 • smanjujete stres
 • skrećete pažnju sa svakodnevnih briga
 • poboljšate društveni život
 • podižete nivo serotonina i endorfina, hormona dobrog raspoloženja
 • poboljšate intelektualnu radnu sposobnost

Fizička aktivnost, pa tako i ples može da zameni mnoge lekove, ali ni jedan lek ne može da zameni blagodeti stalne fizičke aktivnosti!

Ko će mi biti partner?

Poželjno je da na čas dođete u paru, ali nije neophodno… Nije potrebno da imate svog stalnog partnera za ples. Tokom časa nastojimo da menjamo partnere sa kojima plešemo i kada je odnos muškaraca i žena jednak na času i kada to nije slučaj. Tokom časa svakako plešete i sa instruktorima, i sa ostalim plesačima u grupi.

Kakva mi je obuća potrebna?

Molimo Vas da na čas plesa ponesete cipele za preobuvanje, neke u kojima vam je udobno.

Zgodne su patike sa tanjim đonom, koje su savitljive, i to mogu nositi i muškarci i devojke. Za argentinski tango muškarci mogu imati i cipele, a devojke cipele ili sandale na štiklu (molimo plesačice da potpetice uvek budu čitave na cipelama, kako esker ne bi oštetio parket).

Na naprednijem nivou plesanja bi već trebalo da nabavite plesnu obuću, tj. plesne cipele.

Šta da obučem na čas plesa? 

Dođite u nečemu, ili ponesite nešto u čemu ćete se prijatno i udobno osećeati, laganu (pamučnu) odeću u kojoj možete da se krećete…

Za koje vreme ću naučiti da plešem na osnovnom nivou?

Brzina savladavanja osnovnih koraka i elemenata je individualna stvar, varira od pojedinca do pojedinaca… Zavisi i od toga da li imate prethodno iskustvo iz neke oblasti plesa.

Ali za otprilike tri meseca redovnog pohađanja  grupnih časova dva puta nedeljno, možete steći osnovno znanje, koje ćete moći samostalno primenjivati u bilo kojoj prilici.

Svoje znanje i umeće možete unaprediti i tako što ćete mimo časova odlaziti na plesne večeri, žurke, gde ćete biti u prilici da vežbate i primenjujete svoje znanje.

Kako da brže napredujem?

Kao mogućnost bržeg napredovanja tu su plesni seminari, kongresi, festivali, gde za jedan vikend imate više časova plesa, pa je tako moguć i brži napredak.

Takođe, postoji mogućnost i uzimanja individualnih časova, kada je trener posvećen samo vama, i kada su časovi prilagođeni vašem individualnom napretku.

 

Text: PC Allegro