CUBANERO SALSA FESTIVAL

www.cubanero.net

Plesni Centar Allegro organizuje jedan od najvećih salsa događaja u Srbiji i u regionu, internacionalni Salsa festivala pod nazivom Cubanero Salsa Festival”.  Festival se održava pet godina unazad, i sada je već dobro poznato da okuplja najbolje kubanske salsa plesače na svetu. Pomenućemo samo neke od njih, koji su bili prisutni prethodnih godina: Yanek Revilla, Alberto Valdes, Andria Panagi, Eloy Leyva, Emir Garcia, Yunaisy Farray, Alexander Carbo, Barbara Jimenez, Maykel Rivero, Kirenia Cantin Diaz, Rolly Maden, Diana Rodriguez, Jorge Camaguey, Yamira Sanchez…

Pored kubanskih zvezda, svake godine gostuju i predavači iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Austrije, Bosne i Hercegovine a predstavljaju se i učitelji nekoliko škola iz Srbije. Festival prate i velike salsa žurke sa nastupima umetnika i gostovanjem internacionalnih i domaćih DJ-eva. Dve godine unazad održava se i  međunarodno takmičenje u Rueda Timovima nekoliko domaćih i stranih Salsa škola.

Tokom festivala se tokom dana odvijaju plesne radionice, a svako veče je propraćeno sala žurkom. Na otvaranju festivala sada već tradicionalno nastupa naš dobro poznati bend kubansko-srpskog porekla Cubalcanica. Koncert se održava na trgu u Katoličkoj porti. Otvorenog je tipa, za učesnike, za prolaznike i veoma je jedinstven događaj koji okupi izuzetno veliki broj ljudi, onih koji su se već susreli sa salsom i Kubanskom kulturom, ali jednako i onih koji još do tada nisu bili u prilici da je upoznaju.

Gala veče festivala koji je rezervisan za šou nastupe umetnika, što je svakako željno isčekivan deo celokupnog programa, i poslastica za sve učesnike, obzirom da su to svetski i visoko profesionalni nastupi naših predavača. Nakon toga uvek sledi gala salsa party u nekom od noćnih klubova u gradu.

Pored osnovnog sadržaja, paralelno se dešavaju i besplatne animacije za decu i odrasle tokom popdneva, dnevne salsa žurke, javni časovi…

Cubanero Salsa Festival osmislio je i organizuje plesni klub „Allegro“, koji uz podršku grada, Kulturnog Centra Novog Sada, Turističke Organizacije Novog Sada, Univerziteta u Novom Sadu, partnerskih organizacija i saveza iz čitave Srbije, ali i uz pomoć plesnih škola iz inostranstva, i želi da stvori jedan od najboljih internacionalnih događaja ovog tipa, u ovom delu Evrope. Cilj nam je da ovaj festival zauzme poziciju među vodećim Salsa festivalima u Evropi i postane tradicionalan, dobro znan događaj našeg grada, kao što imaju i ostali veliki svetski gradovi širom sveta.

www.cubanero.net

Text: PC Allegro